top
Novosti Što je slavljenje, molitva hvale i slave?
Što je slavljenje, molitva hvale i slave?

Što je slavljenje, molitva hvale i slave?

Salvljenje, odnosno molitva hvale i slave prisutna je na svim molitvenim susretima i klanjanjima za mlade koje organizira naša molitvena zajednica. Organiziramo čak i večeri slavljenja.

Kako bismo vam približili molitvu hvale i slave i njezinu važnost, članovi naše slavljeničke službe i naš duhovnik, don Damir Stojić snimili su tri kratke pouke o slavljenju.

 

Molitva hvale i slave biblijski je utemeljena

U prvom videu Petar Buljan govori o molitvi hvale i slave u Katekizmu Katoličke Crkve i Svetom pismu – što je molitva hvale i slave, kako ona izgleda i čemu služi. Pri tome Petar primjećuje: 

„Mnogi se ljudi ne snađu s molitvom usred pjesme, proklamiranjem i slično. Dolazimo iz mentaliteta gdje je pjevanje pjesama na susretima za mlade samo usputna stanica prije kateheze, pouke. Propuštamo vidjeti da je slavljenje Gospodina puno više od glazbenog izričaja, pjevanja i sviranja.“

Cilj slavljenja je dolazak u Božju prisutnost i prebivanje u Božjoj prisutnosti. Primamo puno vaših svjedočanstava upravo o tome – kao i o iscjeljivanju, obraćenju… sve su to silna Božja djela. 

Molitva hvale i slave prisutna je i u Starom i u Novom zavjetu, ona je biblijski utemeljena.

Boga slavimo cijelim svojim životom i svim djelima, ne samo pjesmom

U drugom videu Ana Buljan govori o Božjem pozivu da u molitvu uđemo kroz molitvu hvale i slave koja Boga priznaje onakvim kakav On jest. Ana nas podsjeća da sve što činimo i jesmo može biti molitva hvale i slave Gospodinu – ona nije nužno melodija. Ana nas poziva na molitvu hvale i slave kroz moljenje Časoslova kao službene molitve Crkve.

U posljednjem videu naš duhovnik, don Damir Stojić progovara o slavljenju kao izrazu koji je odnedavno prisutan u našem katoličkom žargonu, ali se nerijetko krivo shvaća. Riječ je o najnesebičnijem obliku molitve koji slavi Boga zbog onoga tko On jest – ne zato što nam je nešto dao ili jer nešto trebamo.

Na zanimljiv način don Damir povezuje molitvu hvale i slave kakvu poznajemo sa poviješću židovskog naroda.

Don Damir odgovara i na pitanje zašto slavimo Gospodina citirajući Rimski Misal:

„Tebi nije naša hvala potrebna, ali je Tvoj dar što smo Tebi zahvalni. Po našim hvalospjevima Ti ne bivaš veći, nego mi stječemo milost spasenja po Kristu, našem Gospodinu.“

Kada slavimo Gospodina, stječemo milost spasenja. To je smisao slavljenja. Pogledajte naše pouke o slavljenju, dođite slaviti Gospodina s nama, slavite ga u svojoj svakodnevici kako je predložila Ana ili uz zvuke naše molitve hvale i slave na CD-u kojeg možete potražiti u webshopu.

Instagram
Where to find us

Chapel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur elit sed do eiusmod tempor incididunt.
1€ = 7.53450 kn