top
Image Alt

Povijest zajednice

Božja pobjeda

Timeline

Božja pobjeda

Povijest zajednice

Katolička karizmatska zajednica Božja pobjeda službeno je započela sa svojim djelovanjem 2007. godine. Već je godinu dana ranije Renato Smirnjak počeo intenzivnije raditi s grupom mladih koji su po svom obraćenju počeli redovito pohađati molitvene susrete zajednice „Maranatha“ u župi Uzvišenja Svetog Križa na Sigetu. Imao je poticaj pronaći mjesto gdje će ta skupina mladih moći imati vlastite susrete i program koji bi bio prilagođen mladima.

Početkom veljače 2007. godine tadašnji župnik župe Duha Svetoga na Jarunu, don Stjepan Matijević, daje na korištenje prostor kripte svetišta Sveta Mati Slobode te se zajednica počinje nalaziti na susretima četvrtkom. Ti su susreti bili vrlo spontani. Sastojali su se od kratke kateheze/nagovora, slavljenja Gospodina i klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Don Stjepan Matijević odmah po osnutku zajednice pristaje duhovno pratiti njezino djelovanje i time postaje prvi duhovnik zajednice. Po njegovu nadahnuću zajednica dobiva ime „Božja pobjeda“.

Tijekom 2008. godine zajednica počinje otvorenije djelovati, što rezultira brzim porastom broja sudionika na molitvenim susretima (od početnih 10-15 ljudi broj je porastao na 40-ak), a mnogi postaju i članovi zajednice. Zbog potrebe služenja mladima na molitvenim susretima u zajednici se tijekom 2008. godine formiraju pojedine službe (molitvena, slavljenička, organizacijska) i timovi (evangelizacijski tim i tim za doček). Don Stjepan Matijević tijekom 2008. godine dobiva redovnički premještaj pa na mjesto duhovnika Božje pobjede od rujna 2008. dolazi don Damir Stojić.

Srce djelovanja zajednice od njezinih početaka do danas su evangelizacijski molitveni susreti, tzv. otvoreni susreti. Ti su susreti održavani u kripti svetišta Sveta Mati Slobode sve do 2014. godine, kada na prijedlog tadašnjeg župnika, pokojnog don Ante Vasilja, zajednica svoje susrete premješta u crkvu Duha Svetoga u Dugoratskoj ulici. Od tada na otvorene susrete svaki četvrtak dolazi prosječno 250-300 ljudi.

Danas Božja pobjeda broji oko 70 aktivnih članova te organizira molitvene susrete, seminare, molitvene inicijative, večeri slavljenja Gospodina, animira duhovne obnove, a svaku zadnju subotu u mjesecu za mlade organizira klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi Sveta Mati Slobode.

Radi mogućnosti djelovanja zajednice u pravnom i ekonomskom smislu u društvu (izdavaštvo, organizacija velikih večeri slavljenja i susreta) zajednica je 2018. osnovala građansku udrugu i time dobila svoju pravnu osobnost.

Vizija zajednice je mlade ljude dovesti do susreta sa živom osobom Isusa Krista, koji preobražava naše živote i koji je jedini Put, Istina i Život. Viziju ostvarujemo uz podršku Katoličke karizmatske Obnove u Duhu Svetom Hrvatske, kojoj i sami pripadamo.

Kako bi se dodatno osnažilo, povezalo i afirmiralo katoličku karizmatsku obnovu u Crkvi diljem svijeta, na poticaj pape Franje pristupilo se utemeljenju novoga tijela s pontifikalnim pravom karizmatskog zajedništva u svijetu, a zove se CHARIS. Premda je međunarodna služba zajedništva – CHARIS – osnovana 29. svibnja 2017. godine po aktu Kongregacije za laike, obitelj i život, a u skladu s voljom pape Franje, s djelovanjem je počela tek na Duhove 2019. godine. CHARIS okuplja karizmatske zajednice svijeta i služi njima i nacionalnim službama zajedništva karizmatskih duhovnih stvarnosti. U Hrvatskoj koordinaciju karizmatskih zajednica i stvarnosti vodi Nacionalna služba zajedništva Katoličke karizmatske Obnove u Duhu Svetome Hrvatske (NSZ KKODS).

O našem djelovanju

Novosti

BP Collection

Shop

Budi dio Pobjede

Podrži nas

Instagram
Where to find us

Chapel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur elit sed do eiusmod tempor incididunt.
1€ = 7.53450 kn