top
Novosti Otvoreni susret: Patnja
patnja; nada; otvoreni susret;

Otvoreni susret: Patnja

Ovoga tjedna na otvorenom susretu nije bila tema „Molitva u jezicima“ kako je bilo najavljeno. Član zajednice koji je trebao držati nagovor nažalost nije mogao doći. Na novu temu „Patnja“ svjedočio je dugogodišnji član zajednice Marin Sladić.

Marin je na početku zamolio okupljene da se prisjete neke svoje poteškoće ili problema. Zatim je kroz razne primjere iz osobnog života govorio o tome kako mi doživljavamo patnju, a što ona zapravo jest.

Istaknuo je tri tvrdnje za koje je, prolazeći kroz patnju, mislio da su točne.

1. Naša trenutna pozicija je naša konačna pozicija.

Mislimo da je naša trenutna situacija naš kraj. Identificiramo se s teškoćom, problemom, teškim okolnostima i stvaramo sliku o sebi na temelju toga. Kroz razne biblijske primjere vidimo da to nije tako. Bog se ne zaustavlja na našoj trenutnoj slabosti, teškoći i okolnosti. On nas vidi u našem punom potencijalu koji imamo u njemu. Baš kao što je vidio i Petra koji ga je tri puta zatajio. Isus mu govori da će nakon što dođe sebi učvršćivati i utvrđivati svoju braću.

2. Kada patimo to znači da smo daleko od Boga.

Mislimo da smo daleko od Boga zbog nečega što smo napravili ili jednostavno da se Bog ne zanima za nas. To nije točno. Bog nas susreće tamo – u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo. Mi smo oni koji stavljaju Bogu okvire i zatvaraju vrata Bogu. On je uvijek s nama. Na primjeru Samarijanke vidimo da nijedna od njezinih okolnosti nije zaustavila Isusa da joj dođe. Ništa ga nije zaustavilo da bude s njom u teškoj životnoj situaciji.

3. Jedino što iz patnje proizlazi jesu naše suze.

Marin je posvjedočio da je period u kojem je prolazio teške trenutke kod njega rodio vjernošću i postojanošću. U Bibliji piše:

 „I ne samo to! Mi se dičimo i u nevoljama jer znamo: nevolja rađa postojanošću, postojanost prokušanošću, prokušanost nadom. Nada pak ne postiđuje.“

(Rim 5, 3 – 4)

Napomenuo je da Bog nikada ne dopušta patnju samo kako bismo se rasplakali. On će nas od nje osloboditi ili će nam dati da kroz nju nešto naučimo i da vidimo plodove.

 

Marin je prije klanjanja poručio da nikada ne gubimo nadu. Istaknuo je:  „Na svojoj strani imamo Boga koji nikada ne gubi bitke.“  Na kraju je potaknuo okupljene da predaju svoje teškoće Bogu uz poticajni biblijski citat:

 

„Pogledajte prošla pokoljenja i vidite:

je li se ikad postidio tko se uzdao u Gospodina?

Je li ikad ostavljen tko ga se ustrajno bojao?

Je li ikad prezren koji ga je u pomoć zvao?“

(Sir 2, 10)

 

Za kraj donosimo svjedočanstva pojedinaca koji su bili prisutni na ovom otvorenom susretu:

„Hvala Ti što mi iznova otkrivaš koliko me ljubiš i koliko vrijedim u Tvojim očima.“

 

– Karla

 

„Zahvaljujemo dragom Bogu na ovoj prekrasnoj večeri slavljenja. Došli smo iz Požege da slavimo Isusa. Bog neka blagoslovi cijeli tim i dovede što više ljudi Bogu.“

 

– Ante

 

„Hvala Bogu na članovima Božje pobjede koji na svakom susretu iskorače za Božju proslavu. Bog nam je blizu, Bog nas voli.“

 

– Anonimno

 

Instagram
Where to find us

Chapel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur elit sed do eiusmod tempor incididunt.
1€ = 7.53450 kn