top
Novosti Evangelizacija ANA BULJAN: SLAVITI BOGA U TEŠKIM SITUACIJAMA
slaviti Boga u teškim trenutcima; teškoćama; magnificat; slavljenje.

ANA BULJAN: SLAVITI BOGA U TEŠKIM SITUACIJAMA

Ove subote u sklopu Eho projekta u Almeria centru u Zagrebu održana je konferencija za žene pod nazivom „OsnaŽENA“. Ana Buljan, dugogodišnja članica naše zajednice, okupljenima je govorila o temi „Kako proslavljati Boga u teškim životnim situacijama“.

U uvodu je govorila općenito o slavljenju dajući primjer žene iz Biblije koja Isusu suzama pere noge i izljeva pomast. To je primjer savršenog slavljenja jer Bog traži klanjatelje u duhu i istini, bez maske. Dolazi Gospodinu bez obzira na okolnosti i tuđa mišljenja i daje svoje najdragocjenije. Ova je žena u svojoj iskrenosti kleknula pred Gospodina. Tako bi trebali i mi činiti.

Ana je zatim kroz razne biblijske primjere pokazala kako Boga slaviti u teškim trenutcima i koji su plodovi toga.

Kralj Jošafat, o kojem čitamo u Starom Zavjetu, napravio je obnovu pobožnosti prema Jahvi. U tom periodu Jošafatovo kraljevstvo napadaju tri kraljevstva. On u taj rat ide sa slavljenjem, a Gospodin taj rat naziva svojim. Oni su poslali levite koji su slavili, a Bog je učinio da pobjede u ratu. Zaključila je:

„Uđimo u svoja ratna stanja i nemire sa slavljenjem i Bog će dati pobjedu.“

Ana je nakon još nekoliko primjera iz Starog Zavjeta dala primjere iz Novog Zavjeta.

Gospin “Magnificat” u teškim situacijama

Istaknula je kako Gospa u svojim nemirima i teškim situacijama odabire slaviti Gospodina. Njezin Magnificat u prijevodu znači povećavati Gospodina. No Bog se našim slavljenjem neće uvećavati. Kako piše u misalu:

„Tebi nije naša hvala potrebna, ali je tvoj dar što smo ti zahvalni; po našim hvalospjevima ti ne bivaš veći nego mi stječemo milost spasenja.“

(Rimski misal, Opće predslovlje IV)

Molitva pohvale, odnosno slavljenje, treba nama. Nekada je potrebno slaviti kako bismo postali svjesni koliko je Bog velik. Potrebno je slaviti kako bismo maknuli pogled s naših težina i vidjeli da Bog u svemu donosi svoju pobjedu.

Također, na primjeru Sile i Pavla u tamnici, okupljenima je osvijestila plodove slavljenja. Kada su Sila i Pavao počeli slaviti, tada su sa njih pali okovi. Tako kroz slavljenje padaju i naši okovi ovisnosti, emocionalni i tjelesni okovi, bolesti itd. Poput njih dvojice možemo pristupiti našim teškoćama kroz slavljenje. Osim skinutih okova, stražar koji ih je čuvao biva spašen i njegov cijeli dom prihvaća Isusa. To je pokazatelj da se kroz slavljenje događa i puno više – spasenje, ne samo jedne duše nego cijeloga doma.

Ana je govoreći o ovim primjerima stavila naglasak na to kako je slavljenje moćno u našim okolnostima.

Nakon biblijskih primjera posvjedočila je o svom životu i teškim trenutcima. Ona se s teškoćama borila kroz slavljenje. Svjedoči:

„Osjećam da uvijek u tim teškoćama, kad Bogu kažeš da, da Bog onda ima priliku u nama učiniti čudo.“

Ona je kroz slavljenje u teškoćama lakše podnijela sve terete. Za kraj je okupljenima poručila da Bog donosi pobjedu i lakoću u nošenju životnih križeva.

Vjerujemo da je mnogima njeno svjedočanstvo bilo na poticaj i na izgradnju. Amen!

Instagram
Where to find us

Chapel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur elit sed do eiusmod tempor incididunt.
1€ = 7.53450 kn