top
Novosti Marija Blagović u HRT-ovoj emisiji “U susret dijalogu”
Marija Blagović u HRT-ovoj emisiji "U susret dijalogu"

Marija Blagović u HRT-ovoj emisiji “U susret dijalogu”

Naša Marija Blagović, gostovala je u HRT-ovoj emisiji „U susret dijalogu“, povodom majčinog dana. U emisiji su gostovale predsjednica Centra za prirodno planiranje obitelji izv. prof. dr. sc. Marija Ćurlin, voditeljica zajednice „Košute“ Anja Mihanović i naša Marija. „Majke su najbolji lijek protiv širenja sebičnog individualizma. One su te koje svjedoče ljepotu života“, kaže papa Franjo.

U emisiji uz druge gošće, Marija je govorila o suvremenim izazovima majčinstva te o tome koliko je u majčinstvu važna osobna molitva i život u Crkvi.

Marija je u emisiji istaknula važnost dijeljenja iskustva s drugim majkama, važnost podrške u majčinstvu. Spomenula je i nedavno održanu konferenciju za žene u bračnom staležu „Ružo otajstvena“, u čijoj je organizaciji i sama sudjelovala te je istaknula:

 „Vidjele smo da se puno žena koje su u braku nekako zatvori u svoja četiri zida uz obaveze, kuću, djecu, posao i nemaju često priliku izreći kako se osjećaju, s čime se bore. Isto tako nemaju priliku susresti se s ljudima koji su možda prošli nešto slično kao i one. Kad je završila konferencija vidjeli smo koliko je to bilo potrebno, nismo bili ni svjesni.“

U emisiji “Susret u dijalogu”, gošće su dijelile svoja iskustva proslavljanja majčinog dana. Marija je istaknula kako je ove godine posebno promišljala o majčinstvu. Ne na način da razmišlja o sebi, o svojoj majci, o drugim majkama koje poznaje, već je promišljala o majčinstvu općenito. Posebno je istaknula važnost duhovnog majčinstva, koje danas, u vrijeme kada sve više parova ne može imati djecu, ne smije biti zanemareno. Također, Marija je posvjedočila kako je ona imala priliku osim svoje biološke majke imati i duhovnu majku, dok je kao studentica boravila u Zagrebu.

U emisiji iskreno je progovorila o izazovima majčinstva s kojima se ona susreće. Istaknula je važnost odnosa sa suprugom. O trudničkoj i postporođajnoj depresiji, kojoj je to stanje dijagnosticirano tijekom četvrte trudnoće, Marija je posvjedočila:

„Tada se dogodio i potres u Zagrebu, bila je i korona, sve to je bilo previše za mene, bila sam i u strašnim bolovima zbog kralježnice. Međutim, osjećala sam da unatoč ‘običnim’ trudničkim teškoćama tu postoji ipak nešto teže. Bilo mi je teško biti u svojoj koži, to je bilo kao da osjećate da u vama nešto tutnji i da će eruptirati, kao vulkan koji se godinama nakuplja. To se i dogodilo i hvala Bogu što je moj muž to prepoznao.”

“Sve je bilo pod kontrolom dok nisu krenule prisilne misli i takva tlačenja u glavi da ja ne želim živjeti. To nisam htjela ni izgovarati mužu, ali bila sam jako razdražljiva, zatvarala sam se u sobu, plakala, osjećala krivnju i počela razmišljati da bi bilo najbolje da ne živim više. Sva sreća da sam to jednom u ljutnji izrekla pred mužem, on je shvatio težinu situacije i kontaktirao prijatelja psihijatra, koji mu je rekao da hitno potražimo pomoć.“

Marija svjedoči kako su je mučili i osjećaji krivnje. Osjećala je da sve na što se oslanjala prestalo funkcionirati, kako se borila sa osjećajima u sebi:

„Bilo mi je teško u kontaktu s ljudima, nisam mogla ništa slušati, u jednom trenutku sam odbacila sve od sebe i rekla Bože, sad sam tu gdje jesam, pomozi mi da iznova sve izgradim, jer ja ovako više ne mogu živjeti. Doživjela sam oslobođenje, još uvijek sam u procesu oporavka, mislim da čovjek na sebi treba raditi cijeli život.“

 

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje.

Instagram
Where to find us

Chapel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur elit sed do eiusmod tempor incididunt.
1€ = 7.53450 kn