top
Novosti Otvoreni susret: Ekonomija Neba
Otvoreni susret: Ekonomija Neba

Otvoreni susret: Ekonomija Neba

Ana Buljan, članica naše zajednice i supruga voditelja slavljenja Petra Buljana je kroz svoje osobne primjere na otvorenom susretu na temu Ekonomija Neba posvjedočila Božju providnost. 

Svoje svjedočanstvo Ana je započela pričom o razdoblju kad su se ona i suprug zaručili. Tada je njen Petar bio student, a ona je radila kao zamjena u stomatološkoj ambulanti. Liječnica koju je mijenjala se odlučila vratiti na posao te je Ana ostala bez posla. Nakon kratke brige i panike koja ih je uhvatila u promišljanjima kako će ući u brak kao podstanari, s Petrom studentom i njom nezaposlenom, Ana se sjetila svog oca koji je uvijek govorio da Bog proviđa.

Unatoč zabrinutosti koja je bila prisutna, Ana je u svome srcu imala pouzdanja. Znala je da će se Bog pobrinuti za sve. Bila je svjesna da je sposobna raditi što god bude trebalo – od čuvanja djece, čišćenja ili nekog drugog posla. Dva dana prije vjenčanja saznala je od prijateljice za otvorenu poziciju u ambulanti u Križevcima – na neodređeno. Odmah se prijavila. I bila je jedina koja se prijavila. Ana danas svjedoči da je taj posao njima bio Božji vjenčani poklon.

Ako ne znamo tko je Bog i tko smo mi, ne znamo ništa. Ako ne razumijemo ove dvije stvari ne možemo imati ispravan stav ni prema čemu, pa ni prema novcu koji je tema ovog susreta – poručila je Ana.

Sveto pismo nam daje odgovor na prvo pitanje – uči nas tko je Bog i govori nam da smo stvoreni na Božju sliku. Isus nas poziva da budemo savršeni kao što je savršen Otac. Obzirom da smo stvoreni na sliku i priliku Boga i mi u naravi imamo potrebu darivati, biti slični svom Ocu. Onome koji je Jahve Jireh – Bog koji proviđa. Njemu je svaka naša potreba znana. On je Otac koji ljubi i ne može ne providjeti za nas. 

Ako je Bog Otac, onda smo mi Njegovi sinovi i kćeri. Često se ponašamo kao siročad ili se prema Bogu ponašamo kao prema neprijatelju, a ne kao prema Ocu. Ana se dotiče i prispodobe o milosrdnom ocu kojem se vraća rasipni sin. Otac ga prihvaća natrag i vraća kući, u obilje. Kada smo u bliskom odnosu s Bogom, tada smo na izvoru obilja jer je Bog sam obilje. U ovoj prispodobi stariji sin nema bliski odnos s ocem, već se ponaša kao najamnik, radnik. Spoznanjem tko je Bog i da smo mi Njegova djeca spoznajemo temelj svega.

Uzimajući jednog od bliskih prijatelja kao primjer, Ana spominje kako iako ima bogatstvo, njen prijatelj ne odaje dojam bogataša. Ne hvasta se time, ne nadima se kao neki drugi koji su se brzo obogatili. Čovjek je koji radi zajedno sa svojim radnicima, cijeni druge, ne daruje druge samo kroz financije, već im daje znanje i uči druge kako mogu uspjeti. To je čovjek koji ima mentalitet obilja na koji nas Bog poziva. Bitno je imati srce koje iščekuje, jer jedino se srcu koje iščekuje nešto može dogoditi. 

Uz još nekoliko osobnih primjera Ana je posvjedočila o Božjoj darežljivosti i blagoslovima kojima nas obasipa. Dotakla se snimanja drugog CD-a Božje pobjede. Oprema koju smo tada imali nije bila dovoljno kvalitetna za dobivanje zvuka koji smo željeli. Nedugo nakon toga Petar je otputovao u Njemačku na duhovnu obnovu gdje je jedan čovjek tijekom klanjanja i slavljenja doživio ozdravljenje te je donirao instrumente i opremu koja nam je bila potrebna. Bog čuje i poznaje naše potrebe i želje.

Kad je u pitanju davanje i darežljivost, Ana je odlučila svoju desetinu davati Bogu. Iako joj u početku nije bilo lako davati, ustrajala je u toj odluci. Osjetila je da je slobodna od novca, da se ne navezuje i opterećuje novcem. 

Bog u starom zavjetu kaže “iskušaj me”:

“Smije li čovjek prikraćivati Boga? A vi mene prikraćujete. I pitate: »U čemu te prikratismo?« U desetini i u prinosu. Udareni ste prokletstvom jer me prikraćujete vi, sav narod! Donesite čitavu desetinu u riznicu da u mojoj kući bude hrane. Tada me iskušajte – govori Jahve nad vojskama – neću li vam otvoriti ustave nebeske i neću li izliti na vas punom mjerom blagoslov, neću li zbog vas zaprijetit’ skakavcu da vam više ne kvari usjeva i da vam ne bude nerodna loza u polju – govori Jahve nad vojskama. Svi će vas narodi tad držati sretnima, jer ćete biti zemlja blaženstva – govori Jahve nad vojskama.” (Mal 3, 8-18)

Dajmo Bogu vremena. Krenimo davati i vidjet ćemo čudesa.

Instagram
Where to find us

Chapel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur elit sed do eiusmod tempor incididunt.
1€ = 7.53450 kn